Op dit moment leven we in een maatschappij met veel beperkingen als gevolg van het coronavirus. 
Ik zie om me heen dat mensen activiteiten missen die normaal gesproken zorgen voor afleiding, vrolijkheid en inspiratie. Daarnaast hebben we nu aan alle kanten te maken met grote onzekerheden: met betrekking tot het verloop van het coronavirus zelf én de maatschappelijke en economische gevolgen daarvan. Voor velen van ons geldt dat we geen invloed hebben op deze situatie. Wat ons rest is hoe we omgaan met de onzekerheden en beperkingen.

Kijken naar beperkingen of naar mogelijkheden

Het valt mij op dat het zo wisselt in welke mate mensen veerkrachtig en flexibel zijn in deze periode. 
De een kijkt naar wat er – ondanks alle beperkingen – mogelijk is binnen de maatregelen om tóch te doen wat hij of zij belangrijk en leuk vindt in het leven. Terwijl de ander zich focust op wat er allemaal niet kan en zich voornamelijk richt op het gemis. 

Dit ogenschijnlijk kleine verschil in de wijze waarop je je aandacht verdeelt, maakt echt een wereld van verschil in je geluksbeleving. Kijk je naar wat er wel mogelijk is, dan kun je vaak toch genieten van dingen, ook al is het op een andere manier dan voorheen. Natuurlijk is het jammer dat je je vrienden en familie minder vaak ziet. Maar via Zoom op zaterdagavond een spel doen met elkaar kan toch voor de nodige vrolijkheid en ontspanning zorgen. Het is maar net hoe je het ziet.

Veerkracht kan je trainen

Veerkracht, ofwel het vermogen om je aan te passen aan en om te gaan met stress en tegenslag, is niet iets wat je wel of niet ‘hebt’. Het is een heel menselijk aanpassingsproces dat op gang komt als er iets stressvols gebeurt. En daar kun je jezelf in ontwikkelen en in trainen. Het kan helpen om je bewust te zijn van je eigen veerkracht om zo jezelf zo goed mogelijk aan te kunnen passen aan een veranderende situatie. 

Veerkrachtig zijn wil overigens niet zeggen dat je overal maar positief naar moet kijken. Want als jouw winkel of restaurant door de coronamaatregelen al maandenlang gesloten is, dan heb je wellicht weinig om optimistisch over te zijn. Toch helpt het om er bij stil te staan hoe je met deze enorme druk omgaat. Veel ondernemers die ik spreek merken juist nu dat ze veerkrachtiger zijn dan ze zelf dachten.


Als je stil staat bij hoe deze periode voor jou is, welke sterke, veerkrachtige kanten van jezelf heb jij het afgelopen jaar ontdekt? 


Categories:

Tags: