Wie is Erik Ploegmakers?
Erik (1978) is jurist in internetrecht en is voormalig directeur bij KPN en algemeen directeur bij Fox-It. 
Hij is nu algemeen directeur en mede-eigenaar bij Zerocopter. 
Erik is getrouwd en heeft drie kinderen in de basisschoolleeftijd. 

Om maar met de deur in huis te vallen: wat is geluk voor jou?
Voor mij is geluk een goede basis met daarbij een regelmaat van gelukkige piekmomenten.
De basis voor geluk bestaat voor mij uit een gevoel van onafhankelijkheid wat tevens een gevoel van vrijheid creëert. Die twee voorwaarden zijn echt heel belangrijk voor mij. 
De piekmomenten zorgen ervoor dat minder leuke momenten als het ware worden gecompenseerd. door leuke momenten. 

Heeft het afgelopen jaar met Corona impact gehad op je geluksgevoel?
Jazeker. Als er nu iets naars gebeurd, is er weinig om dat mee te compenseren.  
Zo geeft voor mij bijvoorbeeld het bezoeken van concerten belangrijke geluksshotjes. Een concert bezoeken, is nu uiteraard niet aan de orde. Maar dat heeft overigens wel weer tot gevolg dat ik zelf weer veel meer muziek ben gaan maken (gitaar spelen en drummen).  Dus het “gelukskanaal” muziek heeft mij op een andere manier vervulling gegeven. 

In hoeverre is geluk maakbaar volgens jou? 
Ik denk dat het allereerst belangrijk is waar je wieg heeft gestaan: hoe je gezinssituatie en omstandigheden zijn geweest. Als je daarin de wind in je rug hebt gehad, is het denk ik makkelijker  om gelukkig te zijn of te worden. Daarnaast is je inborst ook een belangrijke factor; is je glas sneller leeg of niet. Ook je omgeving speelt hierin een belangrijke rol; als je positieve mensen in je omgeving hebt, kan je daarop mee liften als het ware. 
Verder is geluk denk ik maakbaar door bewust bepaalde keuzes te maken. Door te zorgen dat je een doel hebt in je leven, het gevoel te hebben dat je ertoe doet en uitdagingen te blijven zoeken. 

Door wie wat of laat je je inspireren op werk of privé? 

Grote inspiratiebronnen voor mij zijn bepaalde boeken en muziek. Door het lezen van boeken leer ik nieuwe dingen en de muziek helpt mij onder andere tijdens het werk om een fijne sfeer te creëren waardoor ik in een flow terecht kom.  Muziek versterkt ook echt mijn stemming en daar geniet ik van. 

Wat is je mooiste inzicht gerelateerd aan geluk?
Mijn mooiste inzicht is dat ik het meest gelukkig ben én het meeste voor elkaar krijg wanneer ik niet bezig ben met uiterlijkheden. Er is een bepaalde standaard in hoe mensen met elkaar omgaan, zich kleden naar werk, hoe er vergaderd wordt, bepaalde formaliteiten, et cetera. Terwijl als je elkaar echt leert kennen dan vallen al die uiterlijkheden af. Om die uiterlijkheden weg te kunnen laten vallen is er een bepaald bewustzijn, zelfvertrouwen en lef nodig. Wanneer je echt jezelf kunt en durft te zijn, ben je kwetsbaarder voor afwijzing maar als het wél lukt, is het contact efficiënter én vele malen leuker zowel in zakelijke als in privésituaties. 
Categories:

Tags: